FINLAND V. - Aurora Borealis!

marca 19, 2015

Konečne sa i na nás usmialo štastie! Po laponskom sklamaní sa nám poštastilo spatriť auróru i v našej fínskej domovine, teda tobeclear, vo Vaase. Kedže celé fínske internety predvčerom písali o silnej magnetickej búrke a dokonca internacionálna koordinátorka nám poslala v daný deň email, že je vysoko priaznivá predpoveď, iba debil totálny ignorant by ju nevidel!



  Vedecké okienko:  
Čo to vlastne je tá Aurora Borealis?
Polárna čiara žiara (po latinsky Aurora borealis = polárna žiara na severnom póle alebo Aurora australis = polárna žiara na južnom póle) je svetelný úkaz na oblohe, ktorý vzniká pôsobením elementárnych častíc slnečného vetra pri vstupe do zemskej atmosféry, alebo do atmosféry iného kozmického telesa.





  Ako vzniká?  
Všetko sa to deje v termosfére. Zo Slnka prichádzajú k Zemi spolu s ostatnými časticami i voľné elektróny, tzv. slnečný vietor. Slnečný vietor je priťahovaný magnetizmom Zeme. Slnečné častice sa pri svojom páde zrážajú s atmosférickými plynmi a vyvolávajú ich svetielkovanie.



  True story  
Vedci vypočítali, že polárna žiara v trvaní 15 až 30 minút uvoľní energiu okolo 1 000 000 megawattov, čo by jadrová elektráreň vyprodukovala za viac ako 2000 rokov.



  Kopec vďaky  
Osobitná vďaka patrí môjmu fotografickému asistentovi Miškovi M., vďaka ktorému aspoň na moment pocítila, ako sa cíti profi fotograf, keď za neho niekto robí tú dirty prácu, ako že rozbaľuje statív, nasadzuje doštičku na foťák a mení objektívy! Podľa neho littlebitch. 



  We can do it!  
Ak sa vám môj fínsky lov na polárnu čiaru žiaru a vedecké okienko páčili, veľmi by ma potešilo, ak by sme to spoločne dotiahli do prvej päťky v blogeroviroka! Kiitos ♥

You Might Also Like

29 comentários

  1. Toto je fascinujúce, úplne dych vyrážajúce! obrovská závisť, že si to mohla vidieť na živo! krásne fotky Dijoun&Klaudi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jejda, to je nádhera, nádhera!!!

    (V Česku prý taky byla tehdy na některých místech trochu vidět.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevadí, že si jednu fotku dám jako tapetu zámku na mobilu? :D

      Odstrániť
    2. feel free ♥♥♥

      a jó, že aj na Slovensku bola, tak to som mohla ostať doma :D

      Odstrániť
  3. Wau! Môj sen je toto raz uvidieť a verím, že sa splní...krásne fotky :) Ako si to fotila? Aké expozičné hodnoty? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. My sme mali tiež smolu v Laponsku, najprv zamračené a len slabé náznaky zelenej medzi mrakmi a keď sa vyjasnilo, bol príliš silný mesiac a slabá žiara. Teraz to bolo ale dosť dobre viditelné aj v Helsinkách, ale naše fotky nevyšli ani zďaleka tak dobre ako tieto :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. my sme mali smolu, že aj keď bolo jasno tak nič totál nič nebolo, iba kdesi v diaľke sa zelenalo :/
      no ono to dosť záleží aj od nastavení a foťáku, ja sa čudujem, že môj sa takto až pochlapil, ešte som musela znižovať žiaru aby to nevyzeralo presaturovane :D

      Odstrániť
    2. mali sme nejaký požičaný základný nikkon, samozrejme sme ho mali prvýkrát v rukách asi tak 10 minút predtým ako sme vyrazili na lov žiary :D žiaru zachytil pekne, ale v zábere sú aj stromy a tie sú dosť rozmazané, mohli sme si vybrať, buď rozmazané stromy alebo rozmazaná žiara, do stredu jazera pre výhľad bez stromov sme sa neodvážili kedže sa to tu už pomaly topí.

      Odstrániť
    3. statív ste teda nemali? lebo ak hej tak neexistuje, žeby sa niečo rozmazalo :D
      ale tak pravdu máš, to jazero by som ani ja neriskovala, hlavne po tom ako kamoš brazílčan si jedného krásneho večera chcel skrátiť cestu dom cez jazero a skoro sa utopil no

      Odstrániť
    4. foťák položený na čiapke a tá položená na zemi :D problém bol v zaostrení, nepodarilo sa nám zaostriť tak, aby boli ostré aj stromy ktoré boli 5m od nás aj obloha, tak sme zaostrili len na žiaru. Ale keď berieme do úvahy že nik z nás nemá dostatočné skúsenosti s fotením podobných vecí a s fotením s takým foťákom, tak to dopadlo nad naše očakávania. V januári a februári s jazerami problém nebol (30 ľudí guľujúcich sa v strede jazera a ľad vydržal), teraz je ale na to už príliš teplo

      Odstrániť
  5. toto vidieť a môžem spokojne umrieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. toto vidieť a môžem spokojne umrieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To je nádhera a ještě mnohem lepší je, že to můžu vidět od blogerky, ne od žádného vědce, který tím žije a půl roku čeká, než polární zář uvidí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvelé :O Nemám slov. Máš veľké šťastie,že si to mohla vidieť. Je to môj veľký sen a dúfam, že sa mi raz splní. :) Prekrásne fotky ;)

    www.everydaywithlola.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Skvelé :O Nemám slov. Máš veľké šťastie,že si to mohla vidieť. Je to môj veľký sen a dúfam, že sa mi raz splní. :) Prekrásne fotky ;)

    www.everydaywithlola.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  10. TOPTOPTOP!

    to musím raz zažiť!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak moc me mrzi, ze jsem se to nedozvedela driv. Videla jsem i fotky z Ceska a byly nadherne! Ty tvoje taky stoji za to, jsou vazne paradni:)) doufam, ze taky jednou budu mit to stesti a splnim si sen

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Nádherné fotky. Je to neuveriteľné, že takéto niečo sa môže udiať. Musí byť neskutočný zážitok vidieť to naživo a ešte to takto krásne zdokumentovať. Je to fakt úžasné!

    Blonďavá Potvora

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak to ti teda závidím! Vždy som chcela niečo také vidieť na vlastné oči! ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  14. bože, vidieť to tam na vlastné oči, asi sa pokakám od šťastia. toto musel byť fakt zážitok na celý život, peckaaa :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ani nevíš, jak moc ti závidím. Vidět polární žár je jeden z mých velkých snů.

    Life by Peggy

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ooo tak toto uz ano! preco som nesla na erazmus do Finska?? :(

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Incredible♥
    http://chicniceandcool.blogspot.com.es/

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram